Literatura

Nie umrzesz (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636

 

 

 

Nie umrzesz


Gdybyś umarła kochanie,
Czyżbym zobaczył twą pustkę,
I miał ciebie położyć wciąż smutny,
Czy się wtedy tak stanie,
Kiedy oddam me ramię,
W muzykę złorzeczeń smutnych.
Tam naprawisz co losy popsuły,
Wciąż częstego zapomnień bez ciebie,
I nie często ustami mówiły,
Bo czekałaś czy miłość wypowie,
W twych uśmiechach i stopach zatańczysz…
Tyle listów wspaniałych, czasem miłość i radość,
Ale zawsześ płomieniem objęta,
Pląsa słowo jak ogień, pląsa dusza jak popiel,
Patrz kochanie, nie umrzesz, boś święta.
Myśli za mnie oddane, no bo czegóż płomienie,
Ale przecież nam piekła nie trzeba,
Głodnym stanie się serce, i miłości czekaniem,
Więc wyruszasz przez pustkę w odpowiedź,
Więc zapytaj, nie czekaj, ja odpowiem miłości,
Tak jak twoje i moje jest głodne,
Serce żywe wciąż wieczne i nie w poniewierce,
Serce co nie umrze, nie może.


listopad, 1993

Andrzej Feret


przysłano: 29 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca