Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:
https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636
Więc nie pozwól
Gdybyś jeszcze nie umarła,
A umierać do mnie przyszła,
Zgarnij sobą światła grania,
I napiszmy w listach wiersza,
I napiszmy abym z ciebie,
Wciąż całował pośród drogi,
I napiszę tak dla ciebie,
Bym był z tobą zawsze drogi,
Bym był w wierszu ukochany,
Byś mi wiesze przytuliła,
Abym zawsze wybierany,
W słowach i uśmiech w chwilach,
I bez cienia nam tułaczom,
Jeno w cieniach namiętności,
Bym nie umarł sam w rozpaczy,
Abym zabrał miłość śmierci.
Więc nie pozwól siebie ranić,
Czasem, którym ktoś nas trzyma,
Wyrzuć z siebie czas kajdany,
W świecie, który nie umiera.
listopad, 1993
Andrzej Feret