Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:
https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636
***(Wiem, że lubisz tęsknić)
Wiem, że lubisz tęsknić nie samotnie,
Lecz o miłości zamyślać,
Wędrować po urwiskach bez poręczy,
Po graniach przemykać,
I ja lubię tęsknić do ciebie,
Łapać zapach namiętności,
Wspominać jakimi myśmy byli,
Chwytać ciebie motylem bezczelności…
Bo lubię ciebie dotknąć bezczelnie,
Wybacz, ale ty wiesz o co chodzi,
Objąć siebie w tobie namiętnie,
Tak wysoko, bym piekłem wschodził,
Bym nie tylko piekłem, ale i swawolą wolności,
Chadzać razem po mostach w Awinion,
Dłonie twoje swobodnie dotykać,
W przechodzeniu przez każdy most,
Więc moja miłość, nie chadzaj tak boso,
Po zimnym śniegu nie dotykaj,
Więc moja miłość, w Awinion mostu,
Wędruj ciałem, nie duszą, i wciąż pomykaj.
listopad, 1993
Andrzej Feret