Wiersz pochodzi z 2. tomiku poezji pt. „Kaligraficznie II” autorstwa Andrzeja Fereta:
https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-kaligraficznie-ii-poezja-7984895636
Szukasz siebie w moich oczach
Potrafisz opowiadać ze słów namiętności,
Słowa nie ranią codziennie,
Łomoczą w bólach po lasach szczęśliwości,
Zadreptywanych stokrotek bezczelnie,
Nabrzmiewają w dębinie kwiatostany szczęścia,
Raczej tyś nie pokochała dębów,
Raczej tyś lipy wybierała jak pszczoła,
Może zbyt pośpiesznie w bursztynach miodów,
Podlatujesz do mnie motylem jak do maków,
Szukasz siebie w moich oczach,
Mrozem ścinali dęby chłodów,
Lecz maki łzą porosły,
W bursztynowym zastygłym świcie,
W żywicy śmierci złości,
Wyruszasz nad łąkami kwiatów w ciszy,
Pozostaw śmierć, słowami pozostań w wolności.
październik, 1993
Andrzej Feret