Literatura

* * * (Nie myśl czasami) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz z 3. tomiku poetyckiego pt. „Wiersze Kaligraficznie III – Ptasie pióro”, autorstwa Andrzeja Fereta:

 

http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788365930149&kat=k@

 

 

 

 

* * * (Nie myśl czasami)

 

Nie myśl czasami, że zamilkniemy,

W nicość się więcej nam nie wydarzy,

Wszystko dalekie i smuci wszystko,

W nas jest wciąż tyle pragnień i marzeń.

Spoglądam ciągle na róży dłonie,

Niech się oczyma otulę tobą,

Mej słodkiej ciszy – do ciebie promień,

Chwyć duszy rąbek, przejrzyj szeroko.

Tak bym chciał ciebie nocą omamić,

I nie darować nocnych przewinień,

Pamiętać miłość, co tobą czyniąc,

Mieć treść tej nocy, miłosnej czar.

Bo samotnością nie jestem w tobie,

Jak echo ranne w polanie mgieł,

Gdzieś między dobrem i złem nie chcianym,

Być wciąż miłością i tchnieniem z serc.

 

kwiecień, 1994

Andrzej Feret

 


przysłano: 6 maja 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca