Wiersz z 3. tomiku poetyckiego pt. „Wiersze Kaligraficznie III – Ptasie pióro”, autorstwa Andrzeja Fereta:
http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788365930149&kat=k@
* * * (Przybądź do mnie ma mileńka)
Przybądź do mnie ma mileńka,
Taką gwiazdką i nadzieją,
Jakże jest nadzieja piękna,
Jakże mam bez ciebie winić.
Jakże wolna mi przyczyna,
W zamykanej skrzyni listów,
Jakże wolna ty dziewczyna,
W takim błogim sytym szczęściu.
Jakże oczkiem mrugasz do mnie,
Dale w oczku ciągle plotą,
Jakże jesteś wolna w sobie,
Jakże szczęściem mnie poniosą.
Jakże wolna i szalona,
Jest twa postać i twa miłość,
Jakże czuła jest obrona,
Przed smutnością i przyczyną
Jakże mam o tobie myśleć,
Jakże czule cię wspominać,
Jakże mam cię przyjąć w wierszach,
Jakże, jakże – najzwyklejsza…
kwiecień, 1994
Andrzej Feret