Literatura

chcę przetrwać (wiersz)

Marzena

 

w sklepiku na półkach leżą drobiazgi
końcówki neuronów martwe migoczą ledwo
cynowe talerze i patery hipokampy przyklejone
do różowych kubeczków zachęcają rezolutnie
- kup mnie za marne grosze


jest ciepło cisza gotuje wodę spływa na suche usta
bez gorączkowej drgawki

przyszła pani z opieki społecznej powiedziała że jesteśmy

biedni ubodzy w swoim braku wzajemnej empatii

kupiłam pralkę za otrzymany zasiłek będę prała

nasze brudy do końca życia

wieszam pranie sznury szubienic opadły, zardzewiałe
szpadle do skopania twardej ziemi tracą cierpliwość
chwasty jak cholerna zaraza
nie gniją

tylko twoje nogi jak sitowie
zapomniały drogi do tabernakulum

 

istnieją drugie szkła powiększające
wyobraźnię analityczną
dziś nie umiera widzenie jutra

pierwsze kroki w piaskownicy niezdarne kopanie rowów
drogi do Mandalay

przyjaciele z podwórka witają nowe rozdziały wersy

białego wiersza

świecie mój jedyny spośród miliardów gwiazd miliardów
synaps i wszystkich miłości

widzę nowe szczyty gór narodzone z melodii skrzypiec
które trzyma drżącymi palcami

 

dziewczynka

 

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 7 maja 2020, 16:10
Ala też Cię lubię...
marzena
marzena 7 maja 2020, 17:05
tak Alu to tylko dylematy, więc myśl...myśl długo. :-)
Ala
Ala 8 maja 2020, 12:54
/...wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy.../ !!

www.youtube.com/watch?v=OrRV_sP6ycE
marzena
marzena 8 maja 2020, 13:12
youtu.be/SD1HOGAXHSw
Alu spójrz jakie piękne jest życie :-)
marzena
marzena 10 maja 2020, 12:20
po co się oszukiwać? wystarczy odpuścić, zjeść winogrona, wypić wino, wyjechać daleko i wędrować tam gdzie szczyty gór niczego nie żądają, tylko są piękne...tylko patrzeć i zapomnieć
marzena
marzena 10 maja 2020, 20:27
Staram się za dużo nie myśleć. Tak lepiej dla mnie i innych.
Vragoo
Vragoo 11 maja 2020, 00:47
Nie logowałem się na wywrotę oraz nie napisałem wiersza ładnych parę lat. Z ciekawości wszedłem, żeby sprawdzić co się tutaj dzieje i...nie zawiodłem się; miło się czyta dobre wiersze. Pozdrawiam
marzena
marzena 11 maja 2020, 07:14
Vragoo dziękuję. Dlaczego nie piszesz?
Twoje też są dobre, przeczytam te, które są na portalu, chyba że masz więcej.
Pozdrawiam.
Vragoo
Vragoo 15 maja 2020, 19:05
Przestałem po prostu pisać, ale dziękuję za Twoje zdanie. Miłego dnia
Usunięto 9 komentarzy
przysłano: 6 maja 2020 (historia)

Inne teksty autora

może dzisiaj
marzena
M
marzena
linie papilarne
marzena
Mendoza
marzena
jaskółki c.d.
marzena
Jaskółki
marzena
– mein schatz
marzena
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca