Mała szansonetka

Andrzej Feret

Wiersz z 3. tomiku poetyckiego pt. „Wiersze Kaligraficznie III – Ptasie pióro”, autorstwa Andrzeja Fereta:

 

http://www.astrum.wroc.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=9788365930149&kat=k@

 

 

 

Mała szansonetka

 

A ktoś jest smutny jak solistka,

To ona mała szansonetka,

Usta czerwone śle dokoła,

Postać rozgrzewa wino słodko.

 

To ona mała marionetka?...

A bukiet to różyczek, smukła,

Chwilami cała mi przygrywa,

A zawsze w biegu bałamutna.

 

Kołysze cienie, jednocześnie,

Zaprosić można ją – przywołać,

Przypis? – refleksja! – sobą niesie,

Jest cichuteńka, zawsze nutka.

 

Podtekst, aluzja, zawsze słówko,

Być mocą, zdobić w przypis cieni,

Jak sławny tekst, ozdobi który,

Co piszą w każdej biblioteczce.

 

Solistka się okrywa snem,

Zaciąga ukryć zasłon wiele,

Tak niewidoczna z każdym dniem,

I jest wraz z nocą za woalem.

 

Omraczać w snach i skrywać kogoś,

A ona mała szansonetka,

Uśmiechy śle czerwono, słodko,

Bo przecież wino ma rozgrzewać.

 

15 maja, 1994

Andrzej Feret

 

Andrzej Feret
Andrzej Feret
Wiersz · 7 maja 2020