Literatura

Odkładane marzenia (wiersz)

Cytra

 

chciałeś napisać wiersz
mówiłeś jutro najdalej we wtorek
albo w marcu kiedy kwiaty zakwitną
bo teraz miłość cudowna jedyna

popatrz już pierwiosnki wychyliły głowy
krokusy też wyszły z rozgrzanej ziemi

wiem ale jeszcze nie teraz

napiszę
kiedy wszystkie kwiaty zakwitną
kiedy będę leżał na zielonej łące odurzony
miłością i zapachem trawy

wiersz kwiatami ułożę zapachami oplotę
będą w nim stokrotki słodkie żółte mlecze
pachnące maciejki i deszczyk majowy
bo to będzie wiersz o mojej miłości

lato przeszło

napiszę jesienią z liści spadających
dywan kolorowych słów ułożę
z ususzonych kwiatów płatki na nim rozsypię
i będzie oddechem jesiennej miłości
dojrzałej jak jabłka w sadzie

śnieg przykrył liście
gdy odszedłeś niespodzianie

teraz ja

dyskretnie rozpisuję twoją ciszę
piszę to co podajesz mi w snach
ptasie trele w zimie lato
w lecie zimę

karmię się i zabijam swoimi myślami
twoimi słowami


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 maja 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca