Literatura

Galata (wiersz)

abc

Kiedyś po tych wiekowych uliczkach

spacerował Mickiewicz

i patrzył na cień wieży Chrystusa

obydwa brzegi Bosforu

na kramy miejsce pracy stałych rezydentów

rybaków ze Złotego Rogu

nocą otwierają się skrzydła mostu one są odbiciem

„szeroko rozpostartych skrzydeł małego ptaka

o smukłym tułowiu” można podziwiać

najpiękniejszy zachód słońca

poczuć zapach Orientu widzieć

w twarzach zamyślonych mężczyzn

pooranych zmarszczkami twoje odbicie

skryte pod hidżabem stambulskich kobiet

z przeciwległego brzegu

zasypiając na ziemi nad ranem

 

 

 

https://youtu.be/KPPhUWrj16s

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 maja 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca