***(kiedy już będziesz miał)
kiedy już będziesz miał
wszystkie płyty
z piosenkami które
dla ciebie coś znaczą
a tykanie zegarów
stanie się nie do zniesienia
wierszem zapiszę
wyznania zakochanych
jacy żyli przed nami
słowa najpiękniejsze
o jakich marzysz
kiedy już nic
prócz uścisków serdecznych
i pocałunków nieśmiałych
mi nie pozostanie
wiem że wtedy mi powiesz
że ich najbardziej
pragniesz
Małgorzata Kiryjewska
----------------------------------
do wszystkich świętych
kiedy zbiorę wszystkie płyty
w czarnej krasie wyżłobione
kiedy przejdę się po głębi
dzień zakończę pośród ciebie
a zegarów szum wyłączę
stanie się to podczas końca
tego co jam uruchomił
w bilion gwiazd i miliard szczęścia
kiedy nic już nie przeszkodzi
chadzać z tobą wśród czarności
jednym słowem uruchomię
winylowe opowieści
gdyż będziemy słuchać bajek
i w tych bajkach się zanurzać
pośród głębin pocałunków
pośród chwili nieskończonej
w wierszach, które będziem pisać
przecież wszystkie tak od nowa
powyrzucam ciężkie brzmienie
tych co pluli w nasze słowa
i pozbawię ich marzenia
o świętościach mego świata
powyrzucam ich obłędy
w słońca co oplute gasły
a więc wtedy wypowiemy
nasze śmiałe pocałunki
w czarnych płytach czarny winyl
będzie dla mnie nie dla wszystkich
wszystkich świętych …
15 maja, 2020
Andrzej Feret