Ubiorę serce w garnitur

Avlis Murer

Serce ubiorę w garnitur
łzy zatrzymam tam
skąd pochodzą 
i zęby tylko błysną
pośród czerni

 

poddam się twojej miłości
owiniętej w królewski papierek 
tak mnie uczyłeś od zawsze
papier kamień
nożyce wojna
aż moje palce krwawiły

 

nadal nie odlatuję
skrzydła schowałam
ubrałam serce w garnitur
tak jak ty to zrobiłeś 
kiedy twoja głowa 
kipiała żarem i czerwienią

 

ubrałeś serce w garnitur
za ciasny za wąski 
byś mógł oddychać
a twoje łzy skurczyły go
jeszcze bardziej
ustaliłeś harmonogram
udawanej miłości
i spisałeś w punktach
atramentem swoich żył

 

ale ono wciąż bije
to serce w garnitur ubrane
pytanie tylko: 
kogo? 

 

Avlis Murer
Avlis Murer
Wiersz · 17 maja 2020
anonim
  • marzena
    ,,atramentem swoich żył" to bym zmieniła, reszta ok. Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 4 lata