Literatura

Śmietanka do mizerii albo odwrotnie (wiersz)

Cytra

 
on nie jest dziwny
nie ma nic sobie do zarzucenia
żyje w realu jak we śnie
widzi co chce rozkwita w szumie
i mówi tyle ile trzeba
 
a jego życie
najlepiej czuje się w brudzie
wtedy świadomie może mylić
przypadek z nie przypadkiem

we własnym kosmosie
świat filtruje przez szklane ekrany
raz światło
raz niejasność
 
wieczorem
z lodówki wyciąga butelkę i jest szczęśliwy
szybko gubią mu się myśli i plecie od rzeczy 

po setce rozczula się -  ludzie pięknie żyją w apartamentach
po drugiej - nie należy komukolwiek zabraniać nurzania się w zatoce sztuki
po trzeciej - ale jeśli chcą niech biegają po ulicy jak świnie
po kolejnej – mówi już językiem świni
i zapomina wczorajsze buńczuczne zapowiedzi
kto wygra a kto posiedzi
 
rano wraca na właściwe tory
widzi co chce
powie odwrotnie bo tak trzeba
i tak dalej...

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
poldi75 22 maja 2020, 21:12
Chęć wpisania kogoś w czyjeś torowisko, to jak widzenie dwóch stron życia i ani jednej więcej.
Cytra
Cytra 22 maja 2020, 21:52
N.p. iść za modą, albo korzystnym szlakiem, albo wyznaczonym politycznie szlakiem.
przysłano: 22 maja 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca