dziś pójdę tak jak pragniesz

Andrzej Feret

 

dziś pójdę tak jak pragniesz

 

dziś pójdę tak jak pragniesz
spojrzymy razem w przyszłość
łomotać będziesz okiem chciwym i …
pragnąc mnie jak kania deszczu

dziś będzie ten właśnie dzień
mieć na to chęć to pół sukcesu
dziś będzie tak jak chcesz
bo tak dziś będzie …

dziś będziesz mieć pazury w ogniu
popatrzysz na kogoś chciwym okiem
i rwać się do czegoś będziesz
mieć wciąż na kogoś ochotę

bo od dziś wzdychać będziesz zawsze po mnie
dopominać się czegoś i domagać
upierać się i spalać dla mnie
od dziś – tylko uważaj …

dziś fortepian nastroję w alty
byś uparła się w następnym pożądaniu
dziś pierwszy raz nie na żarty
zawrócisz w głowie komuś

dziś będzie ten właśnie dzień
w którym dasz komuś swoje pierwszeństwo
i zawsze mieć będziesz tą czułość
że zdążyć możesz jeszcze na pewno

i od dziś rwać się będą twoje oczy
i krzątać się wokół czegoś
i marzyć i wdychać i się łakomić
i starć się dla kogoś

dziś będzie tak jak zawsze będzie
upierać się będziesz przy żądaniu,
i wywierać będziesz na mnie presję
w żadnym pożegnaniu

opowiesz się dziś za kimś
by nosić się z zamiarem i plany
bo od dziś naostrzysz sobie zęby
by mieć chrapkę na mnie

bo od dziś bez żadnej pretensji będziesz miała
to o czym marzyłaś nieustannie
bo od dziś opowiesz się za kimś
i uprzesz się w swoim zdaniu

bo od dziś nosić się będziesz nie z zamiarem
ale nosić się będziesz z myślą
że mając na kogoś chrapkę ciągle
ciągle będziesz się spalać w swoją przyszłość

tak będzie od dziś, bo mam i ja intencję
że od dziś mieć zamiar i ochotę
przeczytasz:
„upominać się będzie twoje szczęście”

marzyć będziesz i się dobijać
wybierać coś abym zrobił
odczuwać tak wielką potrzebę
bym obronił…

bo dziś pójdę tak jak chcesz
bo dziś pójdę tak jak pragniesz

30 maja, 2020
Andrzej Feret

 

Andrzej Feret
Andrzej Feret
Wiersz · 31 maja 2020