Literatura

Latarnik (wiersz)

Konrad Koper

Mijają morskie przepaście.

A mgła zabiera im widok.

 

Od śmierci wybawia marynarzy latarnik – anioł.

Zapala morską lampę.

 

Świetlista wieża dla płynących jest gwiazdą,

która wskazuje drogę …

 

 

 

 

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 5 czerwca 2020, 13:07
,,Mijają morskie przepaście." hm...może to głęboka rozpadlina, głębina morska :) to tak z definicji słowa, w poezji można przecież stworzyć morską przepaść :)

,,Zapala morską lampę." niestety powtórzenie, może jakiś synonim, na przykład - zapala pochodnię, niebo wypełniają neony gwiazd... :)

nieme okręty mijają zatopione lodowce
opuszczają kotwice nad przepaścią

mgła zabiera im widok
niebo bez gwiazd, bez księżyca
dookoła nicość, głuchy strach

od śmierci wybawia marynarzy
latarnik - anioł
który zapala morskie latarnie

neony dusz zatopionych wraków
rozświetlają wieże dla płynących
dają im ostatnią nadzieje

że odnajdą drogę...


za daleko odpłynęłam, to bardziej moje niż Twoje, sam pomyśl :) dobry zamysł, można stworzyć historię, można kogoś uratować...
przysłano: 5 czerwca 2020 (historia)

Inne teksty autora

Piekło
Konrad Koper
Misja
Konrad Koper
Pierwszy wykład
Konrad Koper
Poezja nieraz …
Konrad Koper
Logiczna baśń
Konrad Koper
Kula…
Konrad Koper
Orzeł
Konrad Koper
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca