Literatura

Ty mózg zgubiłaś - takie były podejrzenia (wiersz)

Cytra

ostatnio moim myślom wymykały się

niepopularne słowa
znawcy orzekli – skolioza światopoglądowa

 

szybko zajęli się mną specjaliści
profilaktycznie podcięli skrzydła
zajrzeli do głowy bo może tam jest
to coś szalonego
co powoduje cyrkowe sztuczki

 

badanie słuchu – ej słyszysz tam?

i wzroku

to nic że widziałam nonsensy
kiwałam głową na tak
by przejść przez to sito

 

gdy przyszło do rozbiorów i profilowania
wycofywali mnie do momentu
gdy biegłam do świetlanej przyszłości wesoła
wtedy odcięli pępowinę snu

 

na końcu tunelu ku innemu życiu
zza chmur papierosowych przebijał się
pachnący dymem wczorajszy wpis
jednak nie cofnięto czasu

 

ręka dalej rwie się do bazgrolenia
na szlaku gdzie nie jest obojętne
lewo czy prawo
ale
doświadczam już tylko góra – dół

 

właściwie już tylko dół gdzie
zbanowane ogłupiałe staruszki
zamieniają się w złośliwe ropuchy
i wkurwiają krasnojudki

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 czerwca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca