Literatura

"Chińcyki trzymają się mocno" (wiersz)

Cytra

 

"Co się w duszy komu gra,
co kto w swoich widzi snach
" rzekł Chochoł do Isi

chocholi taniec wciąż trwa

niech piszą poeci odpowiedni to czas

dla twórców śmiałych poglądów

bo tu znowu rzeczywistość skrzeczy

niby odpowiednia dla odmienności 
zła dla mówienia prawdy 

 

ludzką rzeczą jest błądzić 
i nosić w sobie niejasne poczucie winy 
ale przeciwnik z tego poczucia może wykroić 
rzeczy groźne 
galimatias słowny i w nerwach szczerby

 

Licho nie śpi jak obrażony Chochoł
Z tego powodu co jakiś czas wali się biblioteka 
a w niej sterty wierszy i popełnionych gaf
cały trud przypomina szyderczy żart

 

ja - swoiste wynaturzenie z ładunkiem komizmu
z uporem i wiarą że to

co jest we mnie 
potrafi słowem wzlecieć

 

więc tylko przed Bogiem uginam kolana
a rosnącą nieufność chowam między wersy

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 3 lipca 2020, 22:40
skąd wiesz czego Bóg chce ?
może to zginanie kolan potrzebne jest tylko tobie ?
może twoja prawda jest tym dla innych, czym zieleń trawy dla ślepego od urodzenia
:-)
Cytra
Cytra 3 lipca 2020, 22:54
Może...
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 3 lipca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca