Literatura

Kolejna drzemka (wiersz)

Cytra

kowalski coraz częściej zapada się w głębokie 
milczenie
znudzony przeszukuje kanały w telewizorze
wszędzie z prawem walczy prawo i same reklamy
duszno 

dlaczego z takim pośpiechem to lato rozkwitło

 

sąsiedzi całą rodziną poszli na wojnę polsko-polską
głupi czy nadzwyczajna kasta
kto ich tam wie
chyba już dawno zabili sprawiedliwość 
jej smród przywabia natrętne muchy

 

zamyślona patrzę na kowalskiego
- to nie tak
on patrzy z wyrzutem na mnie 
spotkaliśmy się w środku snu w przerwie na papierosa
nagle znikł chyba powrócił do siebie
nie zdążyłam mu wyjaśnić że krzywiłam się
na kogoś innego

 

jego sąsiedzi właśnie wrócili
nikt nie zginął
ale teraz zbierają kamienie

 
 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 7 lipca 2020, 05:13
ci co wrócili z kościoła
rozgrzeszeni z win
schylają się po kamienie
Kowalski dostanie brukowcem
w imię lepszego Chrystusa
przysłano: 6 lipca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca