teraz kiedy przetrwanie
gwałtem i kiedy na prędce jest sprawa
jak na odstrzał
i jak najszybciej łaknieniem
jak pełną parą pędem
co tchu jak z bata strzelił w metraż
no i to, że jest na bieżąco
pięćset złotych w obecność
jednym susem tak jakoś prędko
w te pędy chłopcy jak z bata strzelił
i na miejscu srebrny czy nawet ten brązowy
i gorączkowo sreberkiem
szybciorem przekroczyć czy tak raźno
będziemy
w lot mówicie chłopcy – że w te pędy
za co śpieszycie się chłopcy
za co naprędce pośpiesznie
wszystko odręcznie pisane a wy
chłopcy bez żadnej jesteście wątpliwości
o czym myślicie tak z marszu
akurat wy macie zginąć
a kiedy zginiecie w realność
chłopcy- a kiedy szybciutko zaraz
za jednym zamachem tak śpiesznie
wśród pustych ulic wściekłością
za co w te pędy chłopcy
myślicie, że was przegonią?
więc o czym mówicie – czy srebro czy to brąz
a złoto w tym momencie jest chwila
gdy srebra jest wciąż brak? –
akurat wy chłopcy zginiecie
galopem i co żywo
za kogo więc chłopcy giniecie
pospiesznie i gorączkowo
o czym w obecne czasy
o czym a potem konieczność
giniecie chłopcy tym razem
a stan jest obecny od zawsze
w oczy giniecie chłopcy
aby oczy przetrwały
za oczy giniecie najdrożsi
i aby oczy wciąż trwały
bez przygotowań kochani
tak aby mówić i śpiewać bez końca
i aby chłopcy – właśnie
oczy przemówiły … i trwały
nadejdzie taki dzień,
miłości,
dzień dla chłopców szczęśliwy
nadejdzie jak jeden mig
trzask-prask, rach-ciach
w okamgnieniu
miłości
(...)
za co śpieszycie się chłopcy
za co naprędce pośpiesznie
wszystko odręcznie pisane a wy
chłopcy bez żadnej jesteście wątpliwości
6 lipca, 2020
Andrzej Feret