co jest takiego w małych
kapeluszach
pod nimi kobiety
młode
noszą zaszyfrowane
teczki, rozdygotane telegrafistki
drobnymi palcami wywołują wojnę szachistom
matematykom
bez pytania kto umrze jeszcze
zanim zagadka przyniesie
rozwiązanie
*
co jest takiego w gumowych kaloszach
oblepionych ziemią
stoją w sieni
czekają na stopy tego
który o świcie karmi ptaki
szukające schronienia
stopy tej
która o świcie karmi młode
nocą przytula ramiona
wystraszonych
*
dlaczego przyciąga studnia
pełna szczęścia