Literatura

około osiemnastej (wiersz)

Andrzej Feret

około osiemnastej

- wiersz z inspiracji

 

najlepsza jesteś w maju
nie wcześniej – bo to wiosna
zaledwie swoją ścieżką zbledniałaś
w swoją postać
zaledwie piersi nowe
po jakimś czasie powiesz
że tylko i przed chwilą listopad
rzucił powiew

 

nie pisz mi listopadem więc
popatrz okruszkiem w swe źrenice
tak piękny jest w twym darze
i w twojej piersi kruchej

 

ulica w zielonych oczach i studzienki bogobojne
zagasłe kandelabry szmaragdy i piosenki
i tylko twoje usta kruchą szminką oblekły
i piórko tak na wietrze
i usta i powieki
i zanim zgasisz świecę i płótno porozrywasz
najlepsza jesteś w maju, bo majem
jesteś żywa …

 

a potem przecież przyjdzie ten listopad chmurny
uśmiechem będziesz i wciąż z zadartą głową
i taka kolorowa jak nigdy – a gdzie wiosna
ach wiosna kiedyś przyszła radosna tak miłosna
i wiśnie rwałem w czerwcu po maju
wciąż radosnym
szukałem wiosny cudów – znalazłem twoje oczy

 

lecz jesteś łatwopalna i krucha baju baj
jak wiosny melodyjka i plotka doskonała
a bajka taka cudna
i baju baju baj
najlepsza jesteś wiosną
najlepsza jesteś w maju
tak było …
baju baj

 

15 lipca, 2020
Andrzej Feret

 


przysłano: 15 lipca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca