wiersz z popielnika

Grzesiek z nick-ąd

to nie jest zwykła partia szachów

a więc kochana miej na względzie

podszytym odrobiną strachu,

że drugiej takiej już nie będzie

 

Ja jestem pionkiem ty królową

a wokół pełno braku twarzy,

ciebie ubrali w kość słoniową

mnie zbroja we wrażliwość parzy.

 

Lecz zanim jakiś bystry goniec

przyniesie wieść o mojej śmierci

niech w twoim sercu ogień płonie

złożony z krótkich prostych wierszy.

 

Niech konik będzie snem cykady,

niech wieża będzie snem tajemnic,

pan król niech będzie pewien władzy

a ty bądź ze mną. Przy mnie. We mnie...

 

Niech małe bitwy sobie płyną,

niech przypinają epolety,

a ty przez chwilę bądź dziewczyną

co uwierzyła w sen poety.

 

To nic, że zaraz ktoś pomyśli:

Po co nam pionek? Dać za wieżę!

Przecież przez chwilę kochaliśmy

i tego król nam nie zabierze.

 

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 17 lipca 2020
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Z nick-ąd, ale świetnie piszesz!

    · Zgłoś · 3 lata