girlandy na fasadach stiuki przypieczone
słońcem
okna
delikatnie rozchylone ozdobnymi okuciami
ona
na piętrze
ucieka przed głosami
na parterze
stróż z lekkością świetlika
zapali nocą
światłem zaświeci śpiącym szybom
w oczy
klucze mówią do drzwi
w kamienicy na schodach
balustrada zdobiona
linią
metalowych kutych połączeń
zachwyci
wyżej przez barierki
przyciągnie ulicznych gapiów
maria
ta od ave