Literatura

w Alei Róż (wiersz)

Andrzej Feret

w Alei Róż

 

czuwajcie chłopcy niech wasz wiara
na Żytniej co rozlała Wola
mały pałacyk ten, właśnie ten
od „Parasola” …
duchem objęty ze wszystkich dat

 

czuwajcie chłopcy i słuch niech tężni
pierś dla Ojczyzny każdy otwierał
a w piersi ogień jednej piosenki
Pałacyk Michla, Żytnia, Wola,

 

chłopcy w pamięci sanitariuszki
panny jak stal panny co wierszem
pisała sobą skromną piosenkę
w Alei Róż pośród uśmiechu

 

gdy gdzieś wieczorem chłopiec ze szczęściem
przybiegał dla niej z bukietem róż
i róże kwitły aż do poranka
wolnością miodów z wolności słów

 

gdy w dali tępo waliły działa
i komunikat „że jeszcze walczą”
chłopcy co kiedyś w Alei Róż
słali bukiety słodkiej miłości

 

słali bukiety czarownych róż.

 

31 lipca, 2019
Andrzej Feret

 


przysłano: 1 sierpnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca