Literatura

Janko muzykant (wiersz)

Yaro

 

tego nie można odmienić przez przypadki 

nędza z biedą zwiastowały przyjście na świat 

matka wydała na świat dziecię 

słabe wątłe bez szans na przeżycie 

 

baby ochrzciły chłopca 

myśląc że nie doczeka duszpasterza 

nieszczęśnik 

a na imię mu Janko 

żył w niedostatku 

dorastał pasąc krowy 

taki to miód 

 

głodny szwendał się po ścieżkach lasu na grzyby i jagody 

nazywali go we wsi prostacy 

Janko muzykant 

był inny niż wszyscy kochał się w muzyce 

tak ją wielbił że za nią oddał życie 

 

ludzie niszczą talenty 

zabijają w nas piękne rzeczy

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 2 sierpnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca