przepis na pasztet

marzena

rzeźnika poznasz po kaszance
dobre podroby? zdrowe podroby
mięso pachnie
rozrzuca aromat po półkach
w małej kuchni z kominkiem

kilka kromek zostaw na później,

wątróbki są zdrowe
majeranek zastąpi sól
- pytasz czy zjem kolację

głód pojawia się rano
przez okna widzę pokrzywy
wrzosowe główki ostów

pijesz wino mszalne
smakuje wczorajszym
porażona prądem, biorę w palce twój pasztet

kobiety czekają
w kolejce u rzeźnika

jakby cokolwiek
zmieniło smak w ustach

rozpustnie
szukam przypraw, leberka
w pasztecikach

jakby cokolwiek
mogło połączyć

 

 

 

marzena
marzena
Wiersz · 2 sierpnia 2020
anonim
  • marzena
    Konrad, odnoszę wrażenie że wciąż piszę o braku spełnienia.
    Chyba mi czegoś brakuje :-) Dziękuję.

    · Zgłoś · 4 lata
  • Kazimierz Siłuch
    Moim skromnym zdaniem tytuł powinien brzmieć; "Leberka"

    · Zgłoś · 4 lata
  • marzena
    Kaziu nie może być ,,Leberka" to tylko mała dygresja, podszyta smacznym erotyzmem.
    Jedzenie jest afrodyzjakiem, to zależy oczywiście od nas.
    Pasztet jest wieloznaczny, może... ech każdy ma swoje historie :-) Wiesz ile ciekawych rzeczy dzieje się w małych sklepikach, jak ludzie potrafią przenikać, przemawiać uczuciami i smakiem. To wspaniałe. A moje kobiety, które opisuję pieką doskonały pasztet, z najlepszych składników.

    · Zgłoś · 4 lata