Literatura

O pogodach (wiersz)

victor51

 

                                                       nie wierz pozornej pogodzie regionu
                                                       Jarosław Iwaszkiewicz (Mapa pogody)
 
Dziś śnimy o śnieżnych tropach 
w porannym lesie, długich 
wędrówkach i ciężkich butach. 
 
A tyle jeszcze było pogód 
nad nami. Pogoda łodzi 
na środku jeziora, gdzie skakaliśmy 
w otchłań młodości, pogoda krzyku 
ptaków, które lecą w nieznane 
i dwóch kufli piwa, wielkich
jak galaktyczne halo. Pogoda dziewczyny
z tego młyna, którego koło
z drżeniem liczyło czas do eksplozji uczuć, 
jak u Ravela, kiedy wybucha finał Bolera.
 
Dziś stoi nad nami niebo gładkie,
przezroczyste. Zapodziały się pogody, 
niekiedy tylko przelatuje samolot, 
ciągnąc za sobą, rozmywającą się 
z czasem, smugę.   

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 3 sierpnia 2020, 18:11
victor trochę jest do poprawienia, znajdę chwilę i coś pomyślę
marzena
marzena 5 sierpnia 2020, 09:09
niekiedy tylko przelatuje samolot, rozmywającą się
z czasem smuga ciągnie
marzena
marzena 5 sierpnia 2020, 09:10
Mam sprawę do Ciebie, jak możemy porozmawiać?
victor51 6 sierpnia 2020, 09:46
Hej Marzena, żałuję, ale w ciągu kilku najbliższych miesięcy nie jest to możliwe. Może później? -:))
marzena
marzena 6 sierpnia 2020, 14:14
Chciałam zapytać o wieczory poetyckie we Wrocławiu, może wiesz więcej.
przysłano: 3 sierpnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

To wszystko
victor51
Wędrówka
victor51
Piazza Navona
victor51
Pamięć
victor51
Minuty ciszy
victor51
W stronę nieba
victor51
Na rozdrożu
victor51
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca