Literatura

Dla Szymona (wiersz)

Marzena

szybko złapiesz

kotkę na trzech łapach
mówią na nią Zajęc
bo kica


niechcący często płacze
albo zawodzi

chcący stać wysoko ogonek
nie istnieje
odcięty

taka jest od kilku dni nijaka

czy mogę ubezpieczyć wiersz
na wypadek śmierci
mojej lub jej

czasem siedzimy na kamieniu przed domem

rozmowa z Zajęcem bywa
przeciąga się
delikatnie palcami

biały brzuszek

już siódme życie

więc pisze
słuchając kościelnych dzwonów

szumiących brzóz traw
 - chyba się wzruszyła

***

 

szybko złapiesz chłopca
z jedną nogą
przypuśćmy, że to Szymon
pomaga tańcząc, tak wyglądają
podskoki
cały świat wiruje naiwnie
wierząc
w uśmiech bijących brawa
dopóki dwa granaty ukradkiem
włożone do torby
uderzą się wzajemnie jak dwie
śliwy i stanie się
Szymon
pośród drzew
a nad nim obłoki jakby nic się
nie stało
zapłacze małe niebo
wystraszone koty przynoszą
martwe ptaki


Szymon podziękuj
już nikt nie podskoczy

 


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
victor51 6 sierpnia 2020, 09:56
Oba wyśmienite, bo przecież mogłyby być zupełnie samodzielne
" i stanie się
Szymon
pośród drzew
a nad nim obłoki jakby nic się
nie stało
zapłacze małe niebo
wystraszone koty przynoszą
martwe ptaki

Szymon podziękuj
już nikt nie podskoczy"
............................................................ .....................................
"czasem siedzimy na kamieniu przed domem

rozmowa z Zajęcem bywa
przeciąga się
delikatnie palcami

biały brzuszek

już siódme życie

więc pisze
słuchając kościelnych dzwonów"

Nie mogłem sobie odmówić tych cytatów !
Konrad Koper 6 sierpnia 2020, 10:39
Zajrzyj ...
marzena
marzena 6 sierpnia 2020, 14:08
www.facebook.com/maltafestivalpoznan/photos/gm.100…

Konrad ja będę w niedzielę w Poznaniu, na tym festiwalu.
marzena
marzena 6 sierpnia 2020, 14:11
victor dziękuję, miło mi bardzo.
przysłano: 6 sierpnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

może dzisiaj
marzena
M
marzena
linie papilarne
marzena
Mendoza
marzena
jaskółki c.d.
marzena
Jaskółki
marzena
– mein schatz
marzena
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca