cicha noc na grzędzie

Irena Świerżyńska

dom dom dom  - mam

gdzie 

na grzędzie

 

to tylko mury czarne i głuche

dalekie od ciepła i ściany

 

i kruk

krąży

krzyk i pazury po kątach zostawi

 

twoje małe słodkie za płot

i bieg po cudzym lądzie

 

kiedyś

urośnie zaśpiewa

 

czemu

byłeś taki malutki

a - duże ptaszysko wszędzie

 

z hukiem do nory

wszystkie błyskotki dziecięce

 

dym

dym i kolor niebieski

za bramą

 

i cicha noc na długo

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 10 sierpnia 2020
anonim