Literatura

Anioły bywają okrutne (wiersz)

Cytra

ten anioł zsunął się za nisko
i w moim śnie posunął się za daleko
był błyskawicą widzianą nawet gdy zgasła
dawno temu zwabił moją duszę

 

mój znajomy zna sposoby na anioły
wciągnie takiego do bramy rękę wsadzi
pod pióra i ustawi twarzą do ściany
poleci nie raz za jego sprawą do nieba

 

dlatego mówię wznieś się aniele
albo spadaj
bo w końcu ktoś cię w aureolę trzaśnie
i przemaluje twoją niebiańską pewność

 

byś nie strzępił się jak czart
nawracając mnie na inną drogę

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 sierpnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca