Literatura

Pan przyrody : (wiersz)

Konrad Koper

- ubożejący wielki władca,

przypominający człowieka :

 

Jeździ na lamie,

posiada koronę z korali morskich

i laskę ze starej kości słoniowej.

Na nogach nosi zaczarowane sandały…

 

Posiada wiele pałaców :

wśród gór, za morzami, w puszczy…

 

Gdy skinie,

może znaleźć się tam, gdzie zapragnie.

 

Pan przyrody rzadko się ujawnia

i coraz bardziej nie znosi ludzi.

Jednak nie ingeruje w nasz świat.

A my…

 

 

 

 

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 14 sierpnia 2020, 17:28
/Jeździ na lamie,
posiada koronę z korali morskich
i laskę ze starej kości słoniowej.
Na nogach nosi zaczarowane sandały…/

Hm...jakbym jakąś bajkę czytała ;-) coraz lepiej, jak w kinie.
marzena
marzena 14 sierpnia 2020, 17:46
Jeździ na lamie
posiada koronę z rafy koralowej
laskę ze słoniowej kości
sandały pokryte korą, zaczarowane...

/Komórki korka o wyglądzie wielościanów są martwe i ściśle do siebie przylegają. Ich ściany wysycone są głównie suberyną, ligniną i celulozą. Aby drzewo mogło wymieniać gazy z otoczeniem i oddychać. Kora drzewa stanowi doskonałą warstwę termoizolacyjną
chroniącą przed mrozami i dzięki temu rośliny drzewiaste są długowieczne./

A my powinniśmy uczyć się od natury jej najwspanialszych rozwiązań. Może wtedy przetrwamy.
przysłano: 14 sierpnia 2020 (historia)

Inne teksty autora

Piekło
Konrad Koper
Misja
Konrad Koper
Pierwszy wykład
Konrad Koper
Poezja nieraz …
Konrad Koper
Logiczna baśń
Konrad Koper
Kula…
Konrad Koper
Orzeł
Konrad Koper
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca