Pan przyrody :

Konrad Koper

- ubożejący wielki władca,

przypominający człowieka :

 

Jeździ na lamie,

posiada koronę z korali morskich

i laskę ze starej kości słoniowej.

Na nogach nosi zaczarowane sandały…

 

Posiada wiele pałaców :

wśród gór, za morzami, w puszczy…

 

Gdy skinie,

może znaleźć się tam, gdzie zapragnie.

 

Pan przyrody rzadko się ujawnia

i coraz bardziej nie znosi ludzi.

Jednak nie ingeruje w nasz świat.

A my…

 

 

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Konrad Koper
Konrad Koper
Wiersz · 14 sierpnia 2020
anonim
  • marzena
    Jeździ na lamie
    posiada koronę z rafy koralowej
    laskę ze słoniowej kości
    sandały pokryte korą, zaczarowane...

    /Komórki korka o wyglądzie wielościanów są martwe i ściśle do siebie przylegają. Ich ściany wysycone są głównie suberyną, ligniną i celulozą. Aby drzewo mogło wymieniać gazy z otoczeniem i oddychać. Kora drzewa stanowi doskonałą warstwę termoizolacyjną
    chroniącą przed mrozami i dzięki temu rośliny drzewiaste są długowieczne./

    A my powinniśmy uczyć się od natury jej najwspanialszych rozwiązań. Może wtedy przetrwamy.

    · Zgłoś · 4 lata temu
  • marzena
    /Jeździ na lamie,
    posiada koronę z korali morskich
    i laskę ze starej kości słoniowej.
    Na nogach nosi zaczarowane sandały…/

    Hm...jakbym jakąś bajkę czytała ;-) coraz lepiej, jak w kinie.

    · Zgłoś · 4 lata temu