pamiętasz piasek pod skórą
i tamten ból
dziecino
a - skąd
czy pani oszalała
byłam - szczęśliwa
przynosił lizaki z kieszeni wyjmował
dla siebie pół litra miał z boku
ile miał
tyle dał
za progiem kilka złotówek
sam
kwiat nie rozkwitnie w burakach
bywa
świat dobry podniesie ramy do góry
pokaże horyzont jasne obłoki
i dalej pąk kwitnie
i dziś jesteś ważna
tak, tak - bardzo
ważna
a korzeń buraka
kolor maluje w sałatce z serem pleśniowym
smacznego...