z piaskownicy do raju

Irena Świerżyńska

pamiętasz piasek pod skórą

i tamten ból

dziecino

 

a -  skąd

czy pani oszalała

byłam - szczęśliwa

przynosił lizaki z kieszeni wyjmował

 

dla siebie pół litra miał z boku

ile miał

tyle dał

za progiem kilka złotówek

 

sam 

kwiat nie rozkwitnie w burakach

 

bywa 

świat dobry podniesie ramy do góry

pokaże horyzont  jasne obłoki

i dalej pąk kwitnie

 

i dziś jesteś ważna

tak, tak  -  bardzo

ważna

 

a korzeń buraka

kolor maluje w sałatce z serem pleśniowym

 

smacznego...

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 25 sierpnia 2020
anonim
  • Yaro
    kwiat nie zakwitnie ale burak puści sok to prawda

    · Zgłoś · 4 lata temu
  • Irena   Świerżyńska
    Chyba po to się pisze, wielu nie rozumie - że jest ważna - a może być tylko dodatkiem.

    · Zgłoś · 4 lata temu
  • Irena   Świerżyńska
    Proszę poczytać więcej - Szymborska - też pisała o kocie i cebuli - jak pięknie prawda, cóż w tym złego.

    · Zgłoś · 4 lata temu
  • marzena
    Dobrze, a może nazbyt delikatnie ;-) czasem jak taki burak skiśnie to nawet sałatka nie pomoże.

    · Zgłoś · 4 lata temu
Usunięto 4 komentarze