Miłosz doczekał się
zasłużonej sławy
Borys Pasternak odszedł po trzecim
zawale
zniszczony przez sowietów
Bułhakow niedoceniony mistrz krzywej
rzeczywistości
Witkiewicz 18 września odszedł -
samobójstwo
Aleksander Wat odebrał sobie życie
mam wierzyć samobójcom, czy temu który
przeżył
czytać Zagajewskiego, egzystencjalnie rozważając
swój byt
w kraju, który nie potrzebuje poezji
moja cisza dryfuje, moje sumienie wyrasta z pędów
przerośniętych winogron wiszących spolegliwie
na śliwie
kim jestem
kiścią
winobluszczem
martwym drzewem
stłuczeniem, krwiakiem między ściśniętymi
udami
- Może tak. Kolumb myślał, że
odkrył
Drogę do Indii. A to była
Ameryka
Wypijmy za zdrowie
pomyłkowych odkrywców.
Skończ już, staruchu. Spadnij
pod stół
Albo dopij tę wódkę. A jak nie
To ja ją wypiję.
Może coś zrozumiem.
Dryfuje cisza, w kraju który nie potrzebuje poezji
Nie odchodź, proszę
Tancerka z Moulin Rouge jest trzeźwa
Terra incognita M. Wawrzkiewicz