Literatura

HYMN (ZMIŁUJ SIĘ, BOŻE!) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz publikowany z okazji Dnia Juliusza Słowackiego (dziś mamy 210. rocznicę Jego urodzin). Również dziś mamy narodowe czytanie „Balladyny” (w dn. 5 września 2020 r.)

 

 

HYMN (ZMIŁUJ SIĘ, BOŻE!)

 

Zmiłuj się, Boże! – w wersach na pisaniu,

Toczyłeś ryty bieli krystaliczną,

Komu zaś piszesz kryształowej modzie,

Głowę przeczystą…

Tak Ty mi świece zapalasz i orzesz,

Zmiłuj się, Boże!

 

Co marne ziarno, z uniesionym siewcą,

Leci finezją karzeł i osłody…

Dla różnych twarzy mam twarz jednakową,

Samymi chłody…

Zaś nie przed nimi duszy głąb otworzę,

Zmiłuj się Boże!

 

Taki, jak ojca – co matki – się żalił,

Małe chłopięcie, tak ty szlochu czysty,

Czując na sobie, co mi bluźnisz z łona,

Cały ty mglisty…

Bądź snem, bo juto błyśnie tęczy gorze,

Zmiłuj się, Boże!

 

Kiedym na smutnym myśli oceanie,

Tysiąc ode mnie i tysiąc już za mną,

Leciał bocianów kluczami śpiewny,

Tobą kochaną…

Żem cię zobaczył na polskim ugorze,

Zmiłuj się, Boże!

 

Żem bywał myślą nad cmentarną chwilą,

Żem nic nie zaznał z ojczyźnianej pieśni,

Żem nawet nie był pielgrzymem radości,

Przy twojej piersi,

Że sami wybiorą, gdzie głowę złożę, *

Zmiłuj się, Boże!

 

Któż będzie widział moich mogił kości,

W zamku chowane arkadowym licom,

Bom jest jam niczym książę co miłości,

Pięknym przyłbicom…

Czyż, że pisane pełne chłodu łoże,

Zmiłuj się, Boże!

 

Zabrano z kraju niewinne chłopięcie,

Się modlić przykazano... a wy wiecie,

Helladą okręt mój płynie wciąż święcie,

Myśląc o świcie…

Czyż że modlitwa chłopcu nie pomoże,

Zmiłuj się, Boże!

 

Pytania stawiam, których znaczeń jedno,

Aniołom zawsze jest znana odpowiedź,

Mym pokoleniom niechaj jedno sedno,

Nie tylko spowiedź…

Oni przed Tobą próżnością ukorzą,

Zmiłuj się, Bożą!

 

22 luty, 2017 (przed południem)

Andrzej Feret

 

 

* Moja praca z fizyki ma wartość Nagrody Nobla

 

 


przysłano: 5 września 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca