nuda veritas *
tak banalnie bez pomysłu,
jestem „deszczem” i po wszystkim
świeża rana plaster miodu
jakaś maść na odciski
tamte słowa i po słowach
wino zmienia się na ołów
szare sprawy skrótów błyszczki
plaster miodu na odciski
więc na pewno gubię zdania
szukam tego co nie było
gubię zdanie i wpół zdania
szukam skrótów w szklance pustej
mam zapalić papierosa
znów wypalić aż do filtra
znowu skończę dymu prozą
zdmuchnę świecę na pół gwizdka
gubię rzeczy bez litości
kazań szukam po staremu
sprawy gubię wśród mądrości
co odpiszę to na odwrót
alegoria życia chała
chyba chwalba vivat bogi
odium parit (i) veritas **
vivat bog vivat bogi
że się stało nuda nuda ***
byś po prostu przeczytała
o czym pisać? powiem jutro
dziś „na deser gorzka kawa”
* nuda veritas (łac.) – naga prawda
** veritas odium parit (łac.) - schlebianie przysparza przyjaciół, prawda – wrogów
*** nuda (łac.) – naga
Andrzej Feret