Poprowadzę

Andrzej Feret

Poprowadzę


Gdybyś była w smutnym wrzosie,
Tam gdzie leśne runo ścieli,
Między płożyn w dźwiękach jesień,
W utęsknieniu miłość dzieli.


W nocnych gąszczach trwa piosenka,
A w truskawkach złotem zagra,
Na szemraniu ust nie kłamie,
W blaskach iskrą w kądziel chadza.


Byłaś ze mną dniem od wczoraj,
A ty jeszcze nie pojmujesz,
Poprowadzę cię pod ramię,
Poprowadzę twoją miłość.


sierpień, 1990
Andrzej Feret

 

Andrzej Feret
Andrzej Feret
Wiersz · 15 września 2020