za oknem jesień, jeszcze nie płaczesz?
a dawne listy jeszcze nie liczysz?
na dworze stuknął ktoś jak szelestem
a mnie dokoła ścielą się myśli
myśli o tobie kiedyś urocze
pamiętne maje i październiki
listy szalone w bieli kopercie
spójrz dzisiaj wrzesień napisz że myślisz
że - raz ci się zdaje a dwa że śpisz
stuknął ktoś w bramkę twego ogrodu
i dawne światło po oczach szkli
w rogu na stole leży chusteczka
biała z koronką i z inicjałem
mego imienia – myśli w pogoni –
że chcesz znów więcej otwórz kopertę
dzisiaj wysyłam by prosić więcej
17 września, 2020
Andrzej Feret
* cytat z pewnego wiersza
-----------------------------------------------------------------------------------------------
to przykład wiersza tonicznego, nikt do tej pory tak nie pisał,
w tym wierszu nie ma rymów końcowych, za wyjątkiem:
urocze - kopercie (w drugiej zwrotce, to bardzo lekkie zrymowanie)
śpisz - szkli (rym męski w trzeciej zwrotce, inwersja "sz")
:-)
Wielu twierdzi, że piszę wiersze klasyczne, a to nie jest prawda ... to nie są wiersze klasyczne.