Literatura

Zatańcz (wiersz)

Andrzej Feret

Zatańcz


Zapłoń ze mną na spotkaniu,
W słowach tamtych tylko ciszą,
Przynieś wicher ulg nirwany,
Taniec ciała ukołysań.


Zatańcz całą nutą frazy,
Rosą stopy bosej czule, *
Zatańcz tylko jak potrafisz,
Daj wędrówki kresu złudzeń. *


Zapłoń w tańcu cała sobą,
Niczym ogień słońc milionów,
W barwnym piekle uczuć tuleń,
W najszczęśliwszym dniu spełnieniu.


Zobacz i nie pytaj więcej,
Czym naprawdę myśmy byli,
Uczyń szczęściem dwojga ludzi,
W lesie, w którym myśmy skryli.


19 grudnia, 1994
Andrzej Feret

 

Pewna znana mi poetka nazywa moje wiersze "masakrą" :-) ,

a to dlatego, że nie ma tu wiersza klasycznego, jest

wszystko po troszku. 

 

* Nadmienię, że strofy o takiej budowie są mi poczytywane za 

błędy gramatyczne (w interpretacji tej "masakry"), a ja to nazywam

moja poezja.

 

:-)


przysłano: 21 września 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca