Gdy zapomnę

Andrzej Feret

Gdy zapomnę


Jesteś moją - przyrzeczoną,
Jam jest więc obiecywany,
W słowach w szczęściu zawsze moją,
W słodkich słowach i z przyczyny.


Miękkim śnieniem co oddziela,
W słowach czułych w rani chleba,
W aksamicie w kromce nieba,
W ręce twoich co nie rani.


Gdy zapomnę świat prawdziwy,
W sercach skroniach aksamicie,
W cudach czułych wypowiedzeń,
Bym był z tobą i usłyszał.


marzec, 1994
Andrzej Feret

 

Andrzej Feret
Andrzej Feret
Wiersz · 25 września 2020