Literatura

Byśmy (wiersz)

Andrzej Feret

Byśmy


Ciułają się nie we mnie czasy,
Jako anioły co nie wróciły,
W wyśnionych moich wydarzeń,
Tych co we snach się spłomieniły.


W gniazdowań nieba ciebie ścielę,
Ponadczasowej w półsłówko,
W zapytań we niebo ścieleń,
W strumieniu impertynencji smutno.


I abym nic nie wspominał,
O impertynencjach skradzionych,
I abym w kalendarze był wierny,
W jednej chwili spełniony.


Tak więc nie zaprzeczam tej jedynej chwili,
W wesołych piórach piękna,
Byśmy ciągle sami sobą żyli,
Byśmy sięgnęli i chleba.


marzec, 1994
Andrzej Feret

 


przysłano: 26 września 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca