od morza do morza
baju baju i sztuka kamuflażu
czy my ich czy oni nas
wszystko zdarzyć się może
byle nie potknąć się o próg
gdzie mieszkają krasnojudki
trzysta gram i piętnaście centymetrów
takie sepleniące nic Kowalskiego ma
za gamonia
nie igra się z Polakami ani z ich kotami
zakpić a kpić to jest duża różnica
zdejmij czapkę i flaszkę postaw na próg
uskakiwanie pod progiem
zniechęciło nieco krasnoludki na dodatek
Kowalski przygarnął amerykańskiego kota
radgolla
***
dziś wieczorem będziesz mój krasnalu
gdy Kowalski zgasi światło i spuści rolety
księżyc mi wystarczy już świeci
on was zna jak własną kieszeń - Judasze
dziś wieczorem będziesz mój kurduplu
zamruczał kot i zasnął obok Kowalskiego
***
wyobraźnia krasnali mnie zadziwia
wszyscy wiedzą że niecnota z tego kota
od krasnali woli karmę z puszki
lecz na progu kurdupel
łypiąc okiem sepleni
my koszerne my kota nie chcemy