Literatura

Poszukam ciała (wiersz)

Andrzej Feret

Poszukam ciała


Zagrało szczęście w okruchu nieba,
I wciąż dla ciebie zielona dań,
W gwiaździstym pyle ty cała jedna,
Gwiazda ma szczęścia i cała rań.


Sen nocy jasnej siłą przedwieczną,
I tak wciąż pęta muzykę ciszy,
Targa za słowa i ciągle w jękach,
Mów tylko miły - ja ciebie słyszę.


W przezornej całej tej alienacji,
W dźwięku przeznaczeń szalona ty,
Poszukam ciała w prawdzie przeznaczeń,
Przezorna miłość z szalonej gry.


W objęciach mary w miękkich przestworzach,
W zielonej dani jest cała grań,
Prądem rzek świętych co otulani,
W ostatniej chwili tak ty i ja.


sierpień, 1990
Andrzej Feret

 


przysłano: 10 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca