Literatura

Wciąż (wiersz)

Andrzej Feret

Wciąż


Zraz z muzy uczuć dźwięk struny płacze,
Skrzypków w strun wielkich muzyki rewir,
Żyjemy w wichrach w wyklętych arkach,
W oczu zapatrzeń w światłach wyprzedzeń.


I w czerwień ziemi w Adama słowa,
W czerń sukien Ewy w magicznym czasie,
W niepowiedzianej z zalążkach słowy,
W świetlistym amen w niespiesznym czasie.


We ustach czułych co mną wciąż pieszczą,
W każdym dotyku i w każdym tknięciu,
W obudzeń chwili w nieśpiesznym żęciu,
Ja przestarzał świata w twym wciąż zamęściu.


wrzesień, 1990,
Andrzej Feret

 


przysłano: 11 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca