Literatura

~ NIE MY NIEMI (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

         ~ NIE MY NIEMI
 
         Nie odchodźmy nieocaleni
   Za donikąd zza spiżowych bram
   Jedwabni z tła świata kamieni
   W powrozach ciszy i milczenia
   Splecionych w międzywierszach
   Małych urzeczeń…
   I niespodzianek wielkiej sceny
 
        Nie zostawiajmy pustych krzeseł
   Pod kamiennymi parasolami
   Niczym mimy… niemi
   Z krainy efemerycznych szorstkości
   Fotografii marionetek nieruchomych cieni
   Skradzionych czarno białym snom
   Nieutulonych tęsknot
 
        Dziś żyjmy… nie obok gdzieś
   W zdumieniach maski wodzireja szczęść
   Hegemona asymetrii różnych światów
   W czasu wsłuchajmy się szept
   Inwersji aksamitnych wskazówek
   Po cóż porzucać niepostrzeżenie
   Dążenie… ku prześwitom na niebie
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Sopot - 7 lutego '16

 


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 11 pazdziernika 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca