przykrył mnie kocem, bez przerwy mówię
przykryta unikam powtórzeń
tylko on ma coś do powiedzenia - miś bajeczka
którego słucha dziewczynka
Co myślisz o mnie? Czy to
jest ważniejsze niż, co ja myślę o sobie samej?
w tych bydlęcych wagonach jest bardzo zimno
na poszarpanych torach
rozległych nizinach, głosy milkną
w rowach
zakwitły wstążki
przykryj mnie wełną merynosów
szwajcarią herbat, wiem marzę
ale kto mi zabroni zniknąć albo spoufalać się
z martwą ciszą
kiedy odkryjesz, że twoja nowa praca idzie drogami
którymi przechodziłeś już przed laty
zastanawiasz się w panice, jest tylko jeden sposób
na paraliż niemoto
trzy sekundy przerwy w fabryce fajerwerków
trzy sekundy aby zapomnieć jak szybko
płoną zimne ognie
CNC tokarki numeryczne programują życie
każda minuta napotyka w swoim pochodzie na smoki
zionące spod krwawych łusek cyklicznym ogniem
Miłość czy Nienawiść?
Świat szalał i szleje i coraz bardziej popada w spiralę obłędu.
Wojciech Malajkat