Literatura

Cegły (wiersz)

Andrzej Feret

Cegły


Czego rzucasz błotem, zapytał człowiek z drugiej strony rzeki,
wejdź w nurt i zaczerpnij z jej dna.
To muł!
Uczyń jako ci powiem:


Weź muł z rzeki i zmieszaj ze słomą,
połóż do formy, jako ci powiem! – i oddaj słońcu,
uczynisz cegły,
bo byli już tacy co zapragnęli sięgnąć nieba – to babale.


Ale byli już i tacy co wyrabiali cegły,
wyprowadził ich aby z nich
i z pracy ich rąk
nie sięgnęli nieba – to Mojżesz.


15 stycznia, 2017

Andrzej Feret

 


przysłano: 20 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca