Literatura

Owoc Edenu (wiersz)

Andrzej Feret

Owoc Edenu


Kiedy oni zrywali owoc,
ten w odzieniu skóry węża mógł spać spokojnie,
a Jahwe oddawał się rozkoszy
nie opisanej jeszcze w żadnym Słowie.


Zerwali owoc „o północy”,
kiedy oni wszyscy czerpali z Twego świata,
potajemnie wiedząc:
co jest wiarą,
co jest cache [1],
co jest physis [2].


Zapowiedzieli sobą poznanie rzeczy,
i sobą napisali historię Edenu,
nie wszyscy historię „zrozumieli” sercem,
gdyż nazwali historię grzechem,
pierwociną przekleństwa,
a więc nie poznania rzeczy w sobie.


Wszyscy są jacy są,
jako ten, który jest jako jest,
nikomu nic do tego…


17 marca, 2017

Andrzej Feret

 

-----------------------------------------------------

[1] gotówka, albo pamięć szybkiego dostępu.
[2] physis – Physis (gr. φύσις) jest to grecki termin teologiczny, filozoficzny i naukowy.
Najczęściej tłumaczony jako natura. W Odysei Homera słowo pojawia się jeden raz i jest
to najwcześniejszy przypadek jego użycia, który odnosi się do przyczyny dojrzewania.

 


przysłano: 23 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca