Dyrdymały

Cytra


poeci otwierają swoje drzwi
ci co dłużej piszą wybierają wahadłowe
asekuracyjnie nie zajmują stanowiska
wobec wypowiedzianego

 

uniki? - poecie wolno wszystko
otworzenie drzwi otworzyć otwarcie
odbiorca już rusza w wir osobistych wycieczek
głaskać? dokopać? 
czasem czuje się nieswojo

 

zaletą wiersza jest tajemnicza nieodkrytość
albo odwrotnie
o co w tym chodzi?

 

gdy nie pojmą i znudzą się 
niewyrafinowanymi torturami w dybach języka 
wydają wypociny na własny koszt
tyle tomików żyje w nędzy
 
piszących nie łączy pióro ani wiersze 
lecz lustra
w których podziwiają swoje odbicie

 

portal nie jest klamrą spinającą 
naprawdę jest polem walk
i biblioteką

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 3 głosy
Cytra
Cytra
Wiersz · 25 października 2020
anonim
  • falkon
    Poecie wolno wszystko, to prawda.
    Ale poeta oceniany jest też za poglądy,
    chociaż nie powinien.
    Tomiki wydawane własnym sumptem, to porażka.
    Utwierdza się w autorach, że są już poetami.
    " Bo przecież mnie publikują"

    Na portalach internetowych o profilu poetyckim
    piszą amatorzy.
    którzy próbują przedrzeć się, po prostu przedrzeć.
    Nie zabijajmy ich pasji.
    A nóż widelec?

    · Zgłoś · 3 lata temu